Svet Warcrafta
Skip

Mythic Plus heal-ovanje kao Resto Druid 8.2.5

Published: Category:Druid , Restoration DruidWritten by: Lumy

1. Uvod

 

Bog na nebu, kum na zemlji a Resto Druid u Mythic Plusu!!

Mythic plus je mesto gde se pokazuje umeće svakog igrača a posebno healera. U njima moraš da iskoristiš sve što možeš da bi ključ bio na vreme. Svaki CD, svaki CC i svaku mehaniku koju imaš a može da prevari igricu i da ti skrati instancu i za 30 sekundi!

Resto Druid jednostavno ima najbolji odgovor na skoro sve što može da te snadje u jednoj instanci! Od CC-a do healer dps, on radi sve! Nije ni čudo što dominira u svim m+ takmičenjima!

Medjutim to je dovelo do toga da svi i svako igraju druida u m+… Dok to jeste donekle dobro može i da bude loše. Igraju resto a ne koriste sve što mogu, ne bacaju CC, ne dps-uju itd.

Ovaj guide će vam približiti Resto za m+, jer je totalno drugačije od raidovanja. Cilj svakog Resto druida mora biti da što manje i efikasnije healuje a što više da dps-uje! Ne možemo sada da vam objasnimo svaku instancu u detalje ali daćemo vam generalna uputstva kako izaći na kraj sa raznim nevoljama a u sledećem članku ićićemo u detalje kako treba da dpsuješ.

Još jednom guide je napisan da približi resto druida onima koji ne razumeju engleski a hteli bi da igraju resto.

2.Utiliy

 

Ovde ćemo navesti glavni utility za mythic plus i kako odprilike ga iskoristiti. Ipak treba pročitati naš prvi članak da znaš generalno šta sve druid ima.

 

Ursols vortex – Baciš krug na zemlji koji uspori moba i kada pokuša da izadje prvi put iz njega on ga vrati u sredinu. Odličan utility koji može da se kombinuje sa Typhoonom. Baciš Vortex pa Typhoonom udariš mobove i sve ih grupišeš u sredini kruga kako bi dps radio bolji cleave i AoE

Soothe – Dispeluje Enrage na mobu. Treba ga koristiti kada god možeš. Na taj način tank prima manje dmga i manje ga healuješ i zauzvrat više dps-uješ. Ovo je na Raging nedeljama mnogo dobro. Istina ne možeš odjednom svima da skineš enrage ali koristi ga svaki CD!

Typhoon – Gurneš sve mobove ispred sebe i usporiš ih. Odlično kada imaš sanguine kao affix.

Entangling roots – Kornje izbije i zemlje i veže jednog moba. Bilo kakav dmg prekida ovaj CC. Odličan je za Tides Emissery-ja.

Bear form – Pretvoriš se u medu, dobiješ dosta HPa i dosta armora. Iskoristi kao defensiv.

Growl – Tauntuj bossa dok si u bear formi pa ga malo tankuj da tvom tanku spadnu Necrotic stekovi.

3. Azerite Traitovi

 

Gledaj na svoje traitove prvenstveno kao boost tvom healingu, tj. Boostuje ti healing da nemoraš stalno non-stop da bacaš healove već da možeš i da dps-uješ.

 

3a. 1 i 2 red

 

Grove tending – SAMO JEDAN! Tvoj Swiftmend sada daje još jedan HoT koji se stekuje sa mastery-jem. Pored instant heala boostuje ti healing kroz mastery. Jednostavno predobro i ne treba ga zaobići. Može da se stekuje ovaj trait, što neki i rade, ali ja mislim da je bolje uzeti ove druge.

Incite the pack – Daje prok mastery-ja tebi i još dvojici. Ovo ti pomaže da ne moraš da stekuješ mastery na opremi već da uzimaš druge statove koji ti boostuju dps i healing.

Tradewinds – Daje ozbiljan prok mastery-ja i prelazi na još jednog. Logika ista kao i kod Incite the Pack.

High Noon – Tvoj DoT od Sunfire-a se stavlja na mobove u širem krugu. Najbolji dps trait koji možeš da imaš. Treba ga imati 3 pa čak i ako ne planiraš još da počneš da biješ kao resto druid. Jednostavno samo bacivši Sunfire uradićeš solidan dmg.

 

3b. 3 red

 

Uzmi bilo šta što će ti boostovati statse ili ako nisi siguran u svoju sposobnost healovanja koristi neki healer prok.

 

3c. 4 red

 

Ovde sve važi kao i u raidu. Uzmi ono što će te najviše održavati u životu osim Self Reliance jer ćeš verovatno biti previše blizu mobova da te ono healuje, jer ćeš raditi dps kao maca.

4. Statsi, enchanti, flaskovi, potovi i hrana

 

Ovde zavisi našta ćeš se fokusirati: Da maksimalno healješ ili da maksimalno DPSuješ?

Za healing:

 

Mastery > Haste > Crit = Versatility

 

Za dps:

 

Haste > Mastery > Crit = Versatility

 

Mastery ti ne daje nikakav dps boost ali se ovde nalazi na drugom mestu jer ti omogućava da healuješ bolje sa svojim HoTovima i samim tim da duže dps-uješ.

Haste je odlišan stat za healing i za dps. Duže i više HoTovi healuju, duže ti DoTovi traju i energija ti se brže vraća u cat formi. Jednostavno najjači resto dps stat.

Crit i Vers iako se nalaze na poslednjem mestu nisu bezkorisni i njih treba imati. Nemoj ih zapostaviti da bi stakovao Haste i Mastery samo. Svaki tick tvog HoTa može da crituje i svaki tick tvog DoTa isto. Versatility ti povećava dmg koji radiš i koji primaš.

 

Za enchante na prstenju treba koristiti Haste ili Mastery u zavisnosti od tvog načina igranja.

Weapon enchant Machinist Briliance na oružiju ili Haste/Mastery prok.

Intelek flask obavezno.

Unbridal Fury za single target dps ili intelekt battle potion za AoE. Koristiti ih na mobovima ili kao pre pot. Replenishment za manu ako možeš da se ne pomeraš i healuješ 10 sekundi ili mana pot ovako.

Za hranu feast naravno ili hrana za haste/mastery.

5. Azerite Essenci

 

U suštini ništa se mnogo ne menja od raida. Imaš essemce koji su ti neka vrsta CDa za healing i onda imaš Crucible of Flame za dps… to izgleda ovako:

 

Major

1.The Ever Rising Tide (Healing)/The Crucible of Flame (dps)

 

Minor

  1. The Ever Rising Tide(ako si uzeo dps major)
  2. The Well of Existence(Healing)/Conflict and Strife(dps)
  3. Life-binder´s Invocation(sam ako nemaš ništa od gore pomenutog)

6. Trinketi

 

Za m+ veoma često se koriste dps trinketi ali najbolji healing trinketi iz raida trenutno su: Deferred sentence i Luminous Jellyweed. Sa prvim ako vidiš da će biti nekog dmga stojiš mirno i healuješ pa kako aoe dmg udari počneš malo da se pomeraš kako bi on prokovao ili jednostavno zaboravi da ga imaš pa ga pusti sam da odradi svoje. Za drugi samo zaboravi da ga imaš radiće i bez tebe svoj posao.

Najbolji hibridni trinket je Azsharas font of Power. Pre svakog pulla channeluj ga 8 sekundi pre pulla onda 4 sekundi pre pulla pobacaj HoTove na tanka, udji u macu, stealth, rake i ostala dps rotacija i osmeh na lice.

Ako nemaš pristup raidovanju onda slobodno idi Tol Dagor i juri Ignition Mages Fuse i Conch of Dark Whispers iz Shrine of the Storm-a. Prvi koristi healer i posebno kao DPS trinket. Haste boost je ogroman boost za tvoj dmg u cat formi. Koristi svaki CD. Drugi zaboravi da imaš radiće svoj posao.

Možeš takodje uzeti trinket iz Mekagona sa crvenom kartom od revered reputacija kao dps trinket. Samo računaj da dok channeluješ nema healovanja i 2 trinketa koji moraš da pritisneš imaju medjusobni CD.

7. Talenti

 

 

Abundance/Prosperity/Cenarion Ward

Renewal/Wild Charge

Feral Affinity

Typhoon

Cultivation

Spring Blossoms

Photosynthesis

 

U prvom redu svaki izbor ima svoje mesto. Abundance može da se uzme za Grievius i Bursting nedeljama ili u nekim instancama kao što su Temple of Sethrilas. Opravdano je uzeti Prosperity jedino u Freeholdu na tiranikal nedeljama zbog 2 bossa kada je onaj glupi vulpiran sniper tu kao boss. Uradi previše veliki single target burst dmga pa prosperity ti daje nešto da brzo reaguješ. Može se uzeti Prosperity takodje ako stekuješ Grove Tending, što po mom mišljenju ne bi trebalo da se radi. Cenarion Ward je jednostavno najbolji pick za sve situacije.

 

Umesto Typhoona može se uzeti nešto drugo ako znaš da ćeš moći da ga maksimalno iskoristiš.

 

Umesto Cultivationa može se uzeti Tree of Life ako znaš da ćeš na bursting nedeljama da ideš i do 8 stekova…. iskoristiš Tree of Life i moliš se Bogu da tvoja grupa zna šta su to defensivi.

 

Umesto Spring Blossoms-a možeš uzeti Inner Piece po istoj logici kao i Cultivation, tvoja grupa ne zna da stane kada jednom krene pa ti treba nešto da ih izvučeš iako su glupi.

8. Healing u m+

 

Kao što smo već napomenuli potrebno je da što manje healuješ a što više da dpsuješ. Ovo može da bude nezgodno ako ideš sa pug-erima jer oni veoma često ne obraćju pažnju i mentalitet takvih igrača je uglavnom: “aaaa imam healera aaa stojaću u vatri aaaa nek radi svoj posao aaaa….” Što će često dovesti do toga da umiru kao prasad po Šumadiji pred Božić. Zbog toga je najbolje ako imaš svoju standardnu grupu koja razume da iako healer neće nikada biti top dps, svaki dps koji doda znači da će manje trajati instanca i samim time manje će biti potrebno da se healuje. Moraš to da im objasniš i da im pojasniš svoj mastery, tj. “zeleni krug na zemlji STOJ U TOME!!!!”

Imajući to u vidu podelićemo healing na 3 dela. Pa da počnemo.

a)Malo dmga (svaki pack pull koji nema opasne mobove)

 

Na tanku drži Lifebloom i Rejuv.

Koristi Effloresence i gledaj da tank i što više njih bude u njemu.

Koristi Wild Growth i Regrowth da održavaš sve u životu.

 

Ako ti grupa stoji u Effloresencu, imaju HoTove i 80% hp-a ne brini se za njih i udri. Mjau mjau power!!

b) Osrenji dmg (pug grupa na volkanik nedeljama ipack pull pred Volkaala u AD-u npr. kao i sam Volkaal)

 

Drži Lifebloom i Rejuv na tanku

Effloresence kao gore navedeno

Rejuv na svakome za koga očekuješ da će primati dmg (DoT ili mehanika) ili na svima pre nego što će AoE dmg da udari.

Wild Growth čim dmg udari

Regrowth kao filer. Sa 2-3 HoTa na metama healing će biti jak.

Swiftmend na svakoga koji padne prenisko.

 

Moraš da se navikneš na svaku instancu i da znaš kada da očekuješ dmg je ne možeš da reaguješ na njega kao drugi healeri nego moraš da se pripremiš za njega. Npr. Cragmaw 2 boss u Underrotu i njegov tantrum. Ako imaš HoTove na svima onda je ladovina ali ako bacaš Rejuv tek kada krene tantrum onda samo sedi i plači. Tranq te možda spase od prvog tantruma ali drugi će vas pobiti.

c) Jak dmg (svi će uskoro biti pred vratima smrti i videće svetlo na kraju tunela)

 

Tank ti je sada najmanji prioritet jer treba da koristi CDove ali i dalje stavljaj na njega Rejuv.

Stavi Lifebloom na sebe za više AoE healinga.

Effloresence na pod i svi trebaju da budu u njemu ako mogu.

Baci Rejuv na sve pre nego što dmg počne.

Wild Growth čim dmg udari.

Regrowth i Swiftmend na one sa najmanje HPa da ih stabilizuješ.

Reci im svima da iskoriste svoje defensive.

Iskoristi Tranq ako je potrebno i refreshuj Rejuv izmedju svakog kasta Regrowtha ako je potrebno.

 

Ovo ćeš često da imaš u instancama posebno na Bursting affixu. Spremi svoje strpljenje i uvek računaj da ti je dps slep i ne vidi bursting stack-ove. Jednostavne se uvek pripremi za takvu situaciju. Ne možeš da ih spaseš od 10 stackova ali imaš najbolje opcije da izadješ na kraj sa 6-8 stackova ako si se za to pripremio kako treba.

8a. Affixi

 

Grievous

Grievous – Kada je prijatelj ispod 90% prima 2% svog HPa svakih 3 sekunde. Svaki put kada tickuje doda još jedan stack.

Imamo najbolji toolkit za Grievous od svih healera ali potrebno je da se pripremimo kako bi održali sve u životu. Računaj da kada ima Grievous nećeš moći da dps-uješ mnogo jer ćeš hteti skidaš grievous sa njih kada imaju najviše 2 stacka.

 

1-2 stack-a:

 

Rejuv na svakome ko će primiti dmg u narednih 15 sekundi.

Wild Growth ako imaš 2-3 koji imaju stack-ove Grievousa.

Regrowth (ako si uzeo Abundance, a treba na ovim nedeljama) svakoga ko nije iznad 90% hp-a.

 

Sve je otišlo do djavola, sada samo Bog i ti možete da spasete grupu:

 

Wild Growth svaki CD.

Rejuv što više na grupu.

Tranq

Regrowth spam svakoga ko je na low hp.

Reci im da koristi CDove.

Bursting

 

Bursting – Kada mob umre ostavi DoT na svima koji radi 14% maksimalnog hp-a svakog igrača za 4 sekunde. Kada sledeći mob umre refrešuje DoT i dodaje još jedan stack… 14% – 28% – 42% – 56% – 70% – 84% za 4 sekunde… Tvoj dps će te eventualno ubiti ako ne paze.

 

Najgora opcija je da ti mobovi umiru u razmaku od 3 sekunde i samim time samo ti se resetuju DoTovi i stakuju. Ako dps ne pazi jednostavno u jednom trenutku nećeš moći ništa.

 

Kada prvi mob padne na 50% počni da stavljaš na sve Rejuv

Baci Effloresence i gledaj da ti bare 3 od 5 ljudi u grupi stoje u njemu. Ako se pomeraju iz njega a ne moraju zbog neke mehanike znači da ne žele da žive i ko si ti da im uskratiš smrt?!?!?!

Baci Wild Growth čim dmg postane malo veći (2-4 stacka) i bacaj Regrowth svaki GCD.

Baci Tranq ako je veliki stack 6-8

Reci im da korstie defensive, health potove ili healthstone-ove i nadaj se da nisu stigli do 8-10 stackova.

 

Ako previše stackova dobijete pokušaj sve što možeš i kada wipe-ujete prvi put objasni im lepo : “Watch out for stacks please dont be dps whores!”. Svaki sledeći wipe zbog burstinga lepo im kaži : “Stupid dps whoring! You are killing us!” Ako jednostavno wipe-ujete na svakom većem packu zbog Burstinga napusti grupu. Ne želiš da imaš traume jer su ljudi glupi.

Raging – Kada mob padne na 30% hp dobija enrage i udara 100% jače.

 

Jednostvno spamuj Soothe na svakom CDu na mobove sa buff-om. Ako grupa ne pazi šta radi i previše mobova padne na 30% hpa onda tank mora da kite-uje. Nećeš uspeti da ga održiš u životu.

Beguiling

 

Affix na svakom ključu 10 ili veći. Imaš 3 posebna moba po instanci sa kojima moraš da se nosiš. Svake nedelje drugi Emissery će biti primaran i imaćeš ga više od drugih.

 

Enchanted Emissery – Mob sa velikom zonom – stitom oko sebe koja vraća sav dmg koji se desi u toj zoni ima koji su je i uradili. Može da vas sve pobije. Posle odredjenog vremena počeće da kastuje i teleportovaće se iz instance.

Tank treba da puluje mobove iz zone a ti da je dps-uješ izdaleka jer svaki put kada je udariš gurnućeš je unazad. Moonfiire ili Solar Wrath je odličan način da izadješ na kraj sa njom. Pazi da ne puluješ druge packove tako što ćeš je gurnuti u njih. Samo baci HoTove tanku pre nego što pulujete i fokusiraj emisery. Čim krene da kastuje ostavi je na miru i vrati se healingu/dpsu.

 

Emissery of the Tides – kada je ovaj emissery blizu mobova oni ne mogu da se CCuju. Ne možeš da im prekidaš kast, da ih stunuješ itd. Ali zato on može da se CCuje i mora. Najgori emissery na jačim ključevima.

Jednostavno baciš Entangle na nju i tank puluje sve mobove dalje od nje. Bilo kakav dmg će prekinuti root. Ako ti je grupa tupava i ne zna za ovu mehaniku biće veeeeoooomaaa teška instanca. Kada ubijete mobove ili ubijete one koji su opasni i moraju da im se prekidaju kastovi, onda pulujte emisery i dovedite je do 0% hpa i ona će se teleportovati van instance.

 

Void-Touched Emissery – Kastuje magiju 9 sekundi. Kada završi uradi dmg u jednakosti od 50% hpa svakom igraču i ostavlja debuff na svima koji udari koji povećava shadow dmg koji prime za 50%. Preživećete najviše 2 udarca ovoga. Treba takodje znati da svaki njen kast će da puluje mobove koji su previše blizu.

Najjednostavniji način da se ova ubije jeste da puluješ mobove iza nekog ćoška i pustiš nju da kastuje. Ako ne može da vas vidi (Lign of sight) njen kast ne može da vas udari. Kada se ubiju mobovi onda sačekaj da baci taj kast i zergujte je. U 2 kasta ćete je ubiti najverovatnije.

Ako nema ćoška nigde onda samo je zergujte sa CDovima i molite se da uspete pre wipe-a.

Ova je u isto vreme najlakša i najnapornija od svih 3. Sve zavisi gde stoji.

9. Zaključak

 

Nismo obradili dps u ovom delu jer je i ovako predugačko a znamo da je pravi razlog što ste došli da pogledate naš Resto guide jeste upravo dps u m+. Zbog toga smo to obradili u sledećem članku.

Views:   70   Comments:   0   Likes: 1

Post your comment

Facebook Twitter Pinterest
A password will be emailed to you.
Skoči na traku sa alatkama