Svet Warcrafta
Skip

Mythic Plus i dps kao Resto Druid 8.2.5

Published: Category:Druid , Restoration DruidWritten by: Lumy

1.Uvod

E sada pravi razlog što si se pomučio da pročitaš sve ostale guide-ove koje smo napisali. Jedini razlog što prelaziš na resto druida. Instant invajt već od 1000 rio score-a. Car svih instanci u Legionu, BFA-ju i verovatno šire.

 

Moraš da razumeš da tvoja primarna uloga jeste da držiš sve u životu. Zbog toga idi pročitaj naše ostale guide-ove ako već nisi. Ovde ćemo da obradimo isključivo kako ćeš da biješ.

2. Dps magije

 

a. Klot dps magije

 

Sunfire – Udariš svoju metu sa Sunfireom staviš DoT na njega i na sve oko njega. Treba imati 3 azerite traita High Noon da se ovo buffuje.

Moonfire – Udariš svoju metu sa Moonfire-om i ostaviš DoT.

Solar Wrath – Baciš slinicu na metu. Kastuje se. Baca se jedino ako ne možeš da pridješ ili guraš Enchanted Emissery-ja jer ne košta manu.

 

b. Cat forma (uzmi Feral Affinity talenat)

 

Rake – Tvoj najači single target dmg. Ako ga baciš iz stealth-a radi više dmga. Generiše 1 combo point. Traje 15 sekundi.

Shred – Filer magija za tvoju cat formu. Koristi se samo kada imaš jednu metu. Radi 20% više dmga ako meta ima bleed efekt na sebi (Rake ili Rip). Generiše 1 combo point.

Swipe – AoE filer magija. Koristi se na 2 ili više meta umesto Shreda a na 4 ili više meta umeste Rake-a. Radi 20% više dmga ako mete imaju Bleed efekt na sebi (Rake ili Rip). Generiše combo point.

Rip – Pravi način da se troše combo points. Staviš bleed DoT na metu čija jačina zavisi od tvojih combo points-a koje utrošiš na nju. Traje 24 sekunde.

Ferocious Bite – Single target finisher koji radi manje dmga od Rip-a. Košta 25 energije i ako se baci kada imaš 50 ili više energije radi duplo dmga. Koristi ga sa više od 50 energije.

 

c.Bear forma

 

Swipe – AoE spell koji ne košta ništa kada si u bear formi.

3.Dps kao Resto druid

 

Pre nego što počnemo ima par stvari na koje treba da obratiš pažnju.

 

 1. Ti si HEALER! Drži sve u životu, nikada nećeš uraditi više dps-a od pravih dps-a u grupi. Ako vidiš da na overall dps meter-u imaš više dpsa od nekog drugog kickuj ga i resetuj ključ. Afk je ili stalno mrtav.
 2. 100% tvog intelekta se prebacuje u agility kada si u cat formi i samim tim radiš solidan dps.
 3. Izmedju pulova treba da pobacaš HoTove kako bi što duže dps-ovao.
 4. Trebalo bi svaki pull, packa ili bossa, da počneš sa Rake-om iz stealtha ako je to moguće. Uradiš tačku 3 pa inda brzo cat forma i stealth. Pazi da ti Rake koji je bačen iz stealtha istekne pre nego što na tu metu opet baciš Rake.

 

 

3a. Single target dps

Slika preuzeta Questionably Epic sajta koji je naš glavni izvor za svaki resto druid guide

 

 1. Uvek održavaj Moonfire i Sunfire na meti. U Single Targetu Moonfire radi malo jači dmg.
 2. Uvek održavaj Rake na meti osim ako si ga bacio iz stealtha. Tada ga pusti da istekne pa ga onda opet baci na metu. Buffuje ti Shred.
 3. Koristi Shred dok ne dobiješ 5 combo points-a pa onda:
 • Baci Rip ako će meta da živi za većinu njenog trajanja.
 • Baci Ferocious Bite ako meta već ima Rip ili ako meta neće živeti za puno trajanje Ripa. Baci ga ISKLJUČIVO KADA IMAŠ 50 ENERGIJE!

4. Čim nemaš više energije onda možeš da:

 • Pobacaj HoTove i healove na igrače ako je potrebno
 • Ako ne treba da healuješ ili da opet staviš Moonfire i Sunfire na metu, onda se prebaci u bear formu i koristi Swipe.

 

3b. 2-3 mete

Slika preuzeta Questionably Epic sajta koji je naš glavni izvor za svaki resto druid guide

 

 1. Ovo je slično single target prioritetu samo što imaš više meta na kojim održavas DoTove.
 2. Uvek održavaj Moonfire i Sunfire na meti. Kada ima više meta onda Sunfire ima veći prioritet jer aplicira DoT na sve koji su u krugu. Koristi azerite trait High Noon.
 3. Održavaj Rake na svim metama ali PAZI da ne refreshuješ Rake koji si bacio iz stealtha. Rake radi više dmga od Swipe-a kada ima maks 3 mete.
 4. Swipe do 5 combo pointsa. Možeš da koristiš Shred na glavnoj meti koja mora brže da umre ali gubiš dps.
 5. Izbor combo finisher-a je isto kao za single target. Ako će mobovi živeti 14 sekundi onda Rip ako ne onda Bite. Možeš takodje da na svakih 2-3 combo points-a da baciš jedan Rip pa da ga imaš na više meta ali ovo je dobro na jačim ključevima kao što su 15 i jače, na manjim bacaj samo Rip sa 5 combo points-a i bite ako vidiš da neće živeti duže od 14 sekundi.
 6. Ako ne moraš da healuješ onda se prebaci se u Bear formu i Swipe-uj. Na 2-3 mete ovo je bolji dps.

 

3c. 4 ili više meta

Slika preuzeta Questionably Epic sajta koji je naš glavni izvor za svaki resto druid guide.

 

1.Odažavaj Sunfire na svim mobovima.

2.Swipe dok nemaš više energije.

 • Od Bite-a nemaš nikakve koristi u AoE
 • Rip je bolji u svakoj situaciji gde imaš 1-6 meta ali samo ako ima mobova koji će poživeti duže od 14 sekundi. U tom slučaju Swipe do 5 combo points-a pa u krug. Ako imaš 7+ meta ili neće živeti 14 sekundi onda samo swipe.

3.Posle 3 Swipe-a nećeš imati energije više. Tada healuj ili predji u bear formu i bacaj swipe.

4. Ako će mobovi živeti duže od 10 sekundi u rotaciju ubaci Moonfire spam na svakog moba u grupi pa tek onda predji u macku.

 

 

3d. Stealth opener

Pošto tvoj Rake iz stealtha je duplo jači uvek treba pokušati da počneš boss fight ili pack mobova iz stealtha. Ako igraš sa organizovanom grupom koja nema Shadow Priesta onda treba ovo da se ispoštuje svaki put. Ako si u pug-u ili imate shadow priesta onda ovo uradi kada god stigneš jer ćete verovatno stalno pullovati.

 

1. Pre pulla baci HoTove na tanka. Lifebloom i Rejuv.

2. Iskoristi stealth koji će te ubaciti u cat formu.

3. Napadni najtežeg moba ili Boss-a sa Rake-om. Pošto je iz stealtha biće duplo jači.

4. Sada isprazni energijusa sa:

 • Rake-om, shredom i Rip-om na Boss-u
 • Sa Rake-om na svakom mobu ali pazi na jači Rake da ga ne prekineš sa slabijim.

5. Kada isprazniš energiju onda pobacaj Sunfire i Moonfire pa onda healuj ako treba ili se vrati u cat formu pa nastavi jednu od gore pomenutih rotacija.

6. Ako si Night Elf možeš sa shadowmeldom da imaš 2 jača Rake-a. Baci shadowmeld pa stealth pa Rake. Prosto kao pasulj.

4. Simmovanje kao Resto druid

 

Da bi se simmovao kao Resto Druid moraš da ubaciš APL u Raidbots. Simmuje se isključivo za dmg i nikako za healing.

Torty je za sajt Questionably Epic odradio guide na engleskom koji objašnjava kako i to možete naći ovde.

Moraš da skineš addon za igricu koji se zove Simulationcraft i preko njega generišeš profil za svog druida tako što u četu upišeš /simc i ono ti izbaci prozor sa nekim ogromnim tekstom. Sve to kopiraj i ubaci u Raidbots u onu opciju koju hoćeš da simmuješ. PAZI da imaš Feral affinity aktiviran na liku.

Onda idi na ovaj link i kloniraj sav tekst i ubaci u polje koje glasi APL. Pa lepo izaberi šta te interesuje od opreme ako gear simmuješ pa izaberi Patchwerk za Single Target sim ili Hectic add cleave za AoE sim. Ako hoćeš da simujes stats weights (Jačinu svakog statsa za tvoju trenutnu opremu za dps) onda samo izaberi Patchwerk ili Hectic Add Cleave opcije.

Opet napominjem ovo ti pokazuje šta ti je najbolje za dps a ne za healing.

5. Questionably Epic Live

 

Sada ako si u nedoumici i nećeš da simuješ trinkete i azerite traitove onda Questionably Epic sajt ima svoj način da ti reši probleme. Idi na ovaj link i počni sa pripremom za svoj “healer sim”.

Kada pritisneš dugme BEGIN onda će da ti traži da ukucaš osnovne informacije svog lika. Ime lika, server na kom ti lik igra sa regionom. Email ne moraš da ukucaš ako nećeš. Onda pritisni LETS BEGIN.

Tražiće ti sada da dodaš svoj spec i rasu svog lika. Opet LETS BEGIN.

Sada možeš da biraš šta ćeš da “simmuješ” i da li želiš za dmg, balanced (healing i dmg) ili samo healing. Možeš da tražiš Azerite traitove, trinkete, opremu i essence. Samo što ovde sve moraš sam da ubacuješ tako što ručno biraš opremu i ilvl ili lvl essenca itd.

Da bi ti odgovori bili što tačnije trebalo bi da ubaciš svoje stats weights sa raidbots-a u onu kockicu gde piše S u donjem levom ćošku. Udješ i ručno sve ubaciš.

Malo se igraj i otkrij čari Live-a!

6. Macro, Weak Aure i addonovi

 

Macro-i su izuzetno bitni za svakog resto druida a posebno u m+ jer ne želiš da klikćeš na svakog lika pre nego što baciš heal. Idealno bi bilo da imaš makro za mouse over za svaki heal a da ti je targetovan neprijatelj tako da bacaš heal na lika gde ti je miš a da tvoje dps magije se bacaju na tvoju metu. Na ovaj način ne gubiš vreme u stalnom targetovanju mete iznova. Znam da ovo možeš i sa addon-ovima ali ako te mrzi da se smaraš sa postavkom istih onda je ovaj makro za tebe odličan.

 

#showtooltip
/cast [@mouseover,help]Rejuvenation;

Ovo Rejuvenation zameni sa drugim magijama na taj način što ćeš otvoriti tvoj spell book i shift click-om na tu magiju direktno linkovati magiju u macro. A možeš i da prepišeš ime magije.

Urari ovo sa svakom magijom koju bacaš na svoje prijatelje. Healing ili defensive. Postoje i drugi makroi koji će ti olakšati život ali možeš bez njih pa ako te interesuju kontaktiraj me pa ću negde okačiti.

Weak aure su sastavni deo današnjeg wow iskustva. Ako ihnemaš ne znaš šta propuštaš. Skini Weak Aura 2 addon pa nadji neki Weak aura 2 profil koji ti odgovara kako bi pratio svoje CDove. Ove sledeće weak aura ja vam preporučujem jer će da te smaraju i stalno da te teraju da svoje healing prioritete ispoštuješ.

Ovaj će staviti ikonice na tvoju strelicu miša koje će ti bosti oči i terati da koristiš sve. Barem mene tera na to.

Ovaj će te podsećati da se ne pomeraš kada koristiš Tranq.

Ovaj će ti pokazati koliko ti traje Innervate.

Addoni koje treba da imaš su DBM ili Big Wigs. Ako imaš Big Wigs onda uzmi i Little Wigs za instance.

Treba imati i neki healing addon za unit framse. Može biti ElvUI-ov default ili neki profil ElvUI za druide koje si kopirao. Takodje možeš da koristis Grid2 ili Vuhdo ali oni traže da ih namestiš.

 

Uradi sve ovo i tvoj život kao Resto Druid će biti totalno drugačiji. Biće kao da igraš totalno drugačiju igricu!

7. Zaključak

 

Nismo ovde prešli statse i ostalo jer smo to uradili u ranijim delovima.

Dps kao resto druid jeste zabavan ali nikada ne zaboravi da si ti pre svega healer. Tvoj dps je samo bonus i razdvaja te od plebova. Ako vidiš da stiže dmg uskoro onda ODMAH prekidaj dps i healuj. Nećeš uspeti da izhealuješ sve ako samo reaguješ na dmg. UVEK SE PRIPREMI!

Koji Resto Druid se lepo pripremi da čuva svoju grupu onda ih i rng bog wowa čuva isto!!

I na kraju nemojte da zaboravite: Mjau mjau power!!!

Views:   73   Comments:   0   Likes: 2

Post your comment

Facebook Twitter Pinterest
A password will be emailed to you.
Skoči na traku sa alatkama