Svet Warcrafta
Skip

Raidovanje kao Resto Druid 8.2.5

Published: Category:Druid , Restoration DruidWritten by: Lumy

1.Uvod

Resto druid u BFA, kao i u ranijim ekspanzijama, odličan je raid healer. Njegovi direktni healovi nisu toliko jaki ali zato njegovi HoTovi čine ga odličnim healerom. Razlika izmedju drugih healera i njih jeste da oni moraju NAJMANJE 10 sekundi pre dmga da se pripreme za to. Ako se desi dmg a druid se nije spremio onda njegov healing neće biti ni izblizu tako dobar. Zbog toga resto nije najlakši spec za igranje u raidu. Zahteva od tebe da poznaješ fight i da budeš svestan svih timer-a koji ti ukazuju kada će boss nešto da uradi.

Istina je, resto zahteva mnoooogoooo truda ali je pravo zadovoljstvo kada naučiš da predvidiš dmg i da se spremiš za njega. Dobiješ pravi osećaj uspeha!

Ovde ćemo vam pokazati koje statse da jurite, koje talente da uzimate i kako da reagujete na razne situacije.

2.Statsi, enchanti, gemovi itd.

 

U suštini ti kao healer moraš da razumeš šta ti koji stat daje da bi znao šta ti treba. Ne možeš da ubaciš svog lika u raidbots i da dobiješ odgovor. Medjutim Resto je jedan od retkih spekova gde svaki sekundarni stat ima sličnu vrednost. Svaka vrednost se menja od fighta do fighta. Ako imaš previše jednog stata onda su svi ostali bolji da dobiješ nego da uzmeš taj opet. U suštini nećeš pogrešiti ako izabereš iteme po njihovom ilvlu. Intelekt možda nije naš najbolji stat ali zato na većem ilvl imaš više sekundarnih statova. Ako nisi pročitao objašnjenje statova predlažem da odes i to uradiš sada.

2a. Statsi za raidovanje

 1. Haste
 2. Mastery
 3. Critical Strike
 4. Versatility

Haste i masrety su blizu jedan drugoga. Ako možeš da imaš mnogo HoTova na većinu raida onda je mastery bolji a ako nemožeš onda je haste bolji. OBRATI PAŽNJU tvoji statsi bezobzira na ovu listu su manje više jednaki i idealno bi bilo da tvoj postotak haste, mastery i crita bude blizu jedan drugog a versatility da bude nešto manji.

2b. Enchanti

Na oružiju treba imati Machinists Brilliance a na prstenju stavi stat kog najmanje imaš ili jednistavno enchantuj haste ako nećeš da razmišljaš i da ga menjaš svaki pit kada uzmeš novi gear.

2c. Hrana, flask i ostalo

Famine evaluator and snack table kao najbolja opcija a Abyssal fried rissole ili Baked port tato kao realnije opcije. Izaberi stat koji manje imaš.

Za flask uzmi Greater flask of endless fathoms.

Potovi za boost u healingu su Superior Battle potion of Intellect a njih koristi samo ako znaš da ti neće zafaliti mane, u suprotnom koristi Potion of replenishment ako možeš da se ne pomeraš 10 sekindi ili Costal mana potion ako ne možeš. Takodje treba koristiti Abyssal healing potion jer mrtav healer ne healuje.

Gemmovati treba jedan Leviathans eye of intellect i Masterful sea currant ili Quick sand spinel.

3. Azerite traitovi

 

3a. 1 i 2 krug traitova

U suštini nema ni jedan azerite trait koji apsolutno moraš da imaš da bi raidovao kao resto. Imajući to u vidu ukazaćemo vam na one koje apsolutno vredi uzeti. Treba znati da neke samo želiš jednom i da svaka kopija istih nije vredna toga.

Loyal to the end – ovaj trait vredi uzeti i trebalo bi da imaš barem 1 a on postaje još bolji ako ga još raid membera ima. Apsolutno je najbolji trait i moze da se stekuje. Ako vas 3-4 koristi ovaj trait onda je odličan i stakuj ga a ako ne onda uzmi samo jedan..

Autumn Leaves – SAMO JEDAN!! Ovaj trait je odličan za raidovanje jer ti produžava Rejuv za jednu sekundu. Bonus healing koji dobijaš ako je tvoj Rejuv jedini HoT na meti je ok ali nije sjajno. Sa svakim drugim traitom samo se Bonus healong povećava tako da imati 2 ili 3 ovog traita je nepotrebno.

Lively Spirit – SAMO JEDAN!! Kada innervate istekne dobijaš bonus intelekt i 0.5% mane za svaku magiju koju si bacio za vreme istog. Ovaj trait je isto dobro imati samo jedan i omogućava ti da innervate pretvoriš u kvazi heal i dmg CD. O tome ćemo više kasnije.

Rampant Growth – SAMO JEDAN!! Ovaj trait buffuje HoT tvog Regrowtha koji sam po sebi nije nesto posebno ali služi i kao neki kvazi beacon od paladina tako što tvoj HoT se stavlja i ne prijatelja koji ima Lifebloom na sebi i tako mu pasivno dodajući 1 stak mastery-ja. Kada imaš ovan trait u raidu onda želiš da svakih 12 sekundi baciš Regrowth na prijatelja koji nije tvoj Lifebloom tank kako bi refreshovao Regrowth HoT. Kada imaš ovaj trait onda taj Regrowth svakih 12 sekundi je bolji nego da umesto njega baciš Rejuv. Ako te smara da min maksuješ onda samo uzmi trait i bacaj Regroth svaki Clearcasting.

Blightborne Infusion – Dobar crit buff.

Swirling Sands – Dobar crit buff.

Tradewinds – odličan mastery buff koji buffuje i saigrače.

Incite the Pack – odličan mastery buff koji buffuje i saigrače.

Svi ostali traitovi su ok. Gledaj da izabereš one koji te buffuju ako nemaš opciju ni za jedan od ovih gore.

3b. 3 red traitova

Blood Siphon – daje ti mastery-ja i Leech.  Sa Leechem ćeš sam sebe da healuješ pasivno.

Ephemeral Recovery – Vrati ti malo mane jednom u 3 min kada ti jestane mane. Dobro je jer ćeš se boriti sa manom u raidu sigurno.

Lifespeed – Daje ti haste i avoidence.

On my way – Daje ti Versatility i Speed

Earthlink – Ok pasivni int buff. Uzmi i zaboravi da ga imaš.

U suštini ovaj red je manje bitan i možeš da prodješ sa bilo čime ali generalno gledaj da uzmeš nešto što ti buffuje statove.

3c. 4 red

Resounding Protection – Odlična opcija i uvek je uzmi kada možeš. Jednostavno najbolja odbrambena opcija. Što manje sebe healuješ to više healuješ druge a mrtav healer ne healuje nikoga.

Impassive visage – Takofje odlična opcija ali malo lošija od prve. Healuje te kada primiš dmg ali ima CD od 6 sekundi.

Self Reliance – Dobar heal ako nemaš nijednog neprijatelja u 12 yardi. U raidu će uglavnom tako uvek biti.

Ursocs Endurance – Tvoj defensive postaje još jači jer dobija i absorb dodatak. Odlična za odbranu tačno kada ti treba!

Ovde uvek uzmi opciju koja ti daje najveću odbranu!

4. Talent build za raidovanje

 

 1. Primarno Cenarion wardili ako raid treba direktnog healinga Abundance
 2. Izaberi šta ti odgovara, naš predlog je Tiger dash
 3. Izaberi šta ti odgovara, naš predlog je Guardian affinity
 4. Zavisi od onog što ti treba ali uglavnom nećeš ništa od ovog koristiti u raidu
 5. Incarnation: Tree of Lifejoš jedan jak raid CD.
 6. Inner peaceako možeš 2 ili 3 puta da iskoristiš Traq zbog njega a ako ne onda Spring Blossomsjer ima koristi od tvog mastery-ja.
 7. Flourishza raidovanje jedini pravi izbor!!

Izbor tvojih talenata zavisiće uvek od toga kako ćeš šta moći da iskoristiš a da bi to sve znao i uradio moraš da poznaješ svaki boss fight i da imaš dobru koordinaciju sa ostalim healerima u raidu.

5. Rotacije i pripreme

 

Healovanje u suštini nije kao dps. Nemaš fiksiranu rotaciju jer heal-uješ u zavisnosti od situacije. Imajući to u vidu evo generalnog prioriteta koje treba da radiš. Posle ćemo obraditi pripreme za dmg.

 1. Lifebloomdržati uvek na onom tanku koji trenutno tankuje. Obrati pažnju na Overwriting Lifeblooma, ako ne znaš šta je to vrati se na prvi članak VEOMA je bitno. Lifebloom možeš takodje da staviš na nekog dpsa ili healera ako znaš da će primiti veći dmg.
 2. Efflorescenceuvek držti aktivno ispod mele grupe jer je tako najlakše i najefikasnije. Pokušaj da zahvatiš i tankove i mele grupu ako može. Možeš takodje da prebaciš na range groupu ako su dovoljno blizu jedan drugog i ako će primati dmg.
 3. Wild Growthkoristiti što više čim se neki AoE dmg desi.
 4. Swiftmendna prijatelje koji su visokog prioriteta (tankovi ili oni koji rade mehanike) ili na povredjenog prijatelja koji je u ozbiljnoj opasnosti i treba mu brzi heal.
 5. Cenarion Wardkoristiti svaki CD na prijatelju koji je prioritet ili na onog koji prima ozbiljan dmg. Kada neko primi dmg tvoja prva rekcija treba da bude da baciš ovo.
 6. Regrowthkoristiti sa svakim Omen of claritybuffom. Ako imaš buff i svi su full hp onda ga baci na tanka zbog HoTa i mastery-ja. Kastuj Regrowth bez buffa samo ako je neko u ozbiljnom problemu ili ako si uzeo Abundance talenat i imaš 4+ Rejuva na raidu.

7.Rejuvenation treba koristiti na igračima koji primaju dmga ili koji će ga uskoro primiti. Kada znaš da stize dmg na čitav raid pobacaj ovo što više.

 1. Tranquilitykada ceo raid prima veliki dmg. Dogovori se sa ostalim healerima.
 2. Incarnation: Tree of Life10 sekundi pre nego što raid primi dmg iskoristi i počni da bacaš Rejuv na raid, prioritet imaju oni koji imaju druge tvoje HoTove (Lifebloom, Cenarion ward, Sprimg Blossoms…) i čim dmg udari Wild Growth.
 3. Flourishkoristi da produžiš HoTove. Najbolje iskoristiti čim završiš sa Tranqom jer ćeš i njemu produžiti i buffovati HoT i sve ostale tvoje HoTove na raidu.
 4. Koristi Moonfire, Sunfirei spamuj Solar Wrathkada nema mnogo potrebe ili nikakve potrebe za healovanje.

5a. Priprema i pravilna upotreba CDova

a. Innervateti daje da koristiš magije za dzaba 12 sekundi. Svaki fight ima svoj trenutak kada možeš da ga iskoristiš kao raid CD ako ga iskoristiš na sledeći načon:

 1. 5-6 sekundi pre nego što počne raid dmg i baci odmah Effloresence.
 2. Baci 5-8 Rejuvapo raidu.
 3. Čim dmg udari baci Wild Growthi ODMAH Flourish.

Na ovaj način imaš oko 8 Rejuva od 15-20 sekundi koji leče tvoj raid a iskoristio si 0 mane. Ogroman HPS boost.

b. Tree of Lifeje takodje odličan raid CD koji ti buffuje healing i čini da ti je healing mnogo više efikasan u smislu koliko mane za koliko healinga. Medjutim da ga stvarno iskoristiš kako treba moraš da pratiš pravi prioritet.

Generalni prioritet: Efflorescence > Wild Growth > Rejuv

 1. Čim iskoristiš Tree of Life baci Wild Growth i svaki CD odmah iskoristi Wild Growth. Idealno bi bilo baciti 3 u jedom Tree of Life-u ali će biti tesno. U svakom slučaju koristi ga svaki CD.
 2. Uvek imaj Effloresence na nekoj grupi
 3. Bacaj Rejuv svuda i na sve.
 4. Regrowth samo ako će neko da umre, npr. na 5%hpa je i znaš da će ga sledeći tick nečega ubiti. OBRATI PAZNJU svaki Regrowth koji baciš znači da radiš manje healinga u jednom Tree of life CDu.
 5. Drži na tanku Lifebloom ali kao dosta manji prioritet.

c. Tranquility je naš najači CD i treba ga koristiti što češće, idealno 2 ili 3 puta u toku boss fighta ako je to ikako moguće. Da bi se pripremili za najači mogući tranq treba imati u vidu naš mastery. Potrebno je pripremiti se.

 1. 7-8 sekundi pre dmga pobacaj Rejuv na raid. Ako koristiš Spring Blossom onda pobacaj na one koji već imaju tvoj Spring HoT.
 2. 1-2 sekunde pre dmga počni da koristiš Tranq kako bi HoT tranqov već bio na raidu kada dmg udari.
 3. ODMAH po kraju Tranqa baci Wild Growth, ako imaš Flourish i spreman si da ga iskoristiš.
 4. ODMAH po Wild Growthu baci Flourish.

Ovo se malo menja ako ti je Flourish na CD.

 1. 7-8 sekundi pre dmga pobacaj Rejuv na raid. Ako koristiš Spring Blossom onda pobacaj na one koji već imaju tvoj Spring HoT.
 2. Čim dmg počne baci Wild Growth. Najbolje bi bilo da počneš kast Wild Growtha pre nego što dmg udari tako da tvoj Wild Growth počne da healuje čim dmg udari.
 3. ODMAH Tranq

d. Dok je ovo kako uprotrebljavaš svoje CDove treba imati u vidu generalni način healovanja druida.

Kao prvo budi spreman da ti snajpuju heal. To je kada ti pobacaš HoTove na nekoga i dodje priest i izhealuje tog prijatelja na full hp i tvoji HoTovi odu u over healing. To se jednostavno dešava pomiri se sa time. Zbog toga nemoj da se opterećuješ sa Details meter-om i tvojim HPS na njemu. Radi svoj posao a to znači da održiš raid u životu. Na kraju fighta jedino je to bitno i treba da uradiš sve u svojoj moći da se to desi, čak i kada moraš da odstupiš od prioriteta koje smo postavili gore.

Kao drugo, zbog tvog mastery-ja bolje healuješ manje grupe ljudi. Zbog toga fokusiraj se na mele grupu ako oni imaju tvoj Spring Blossom HoT ili na range grupu ako je oni imaju. Idealno bi bilo da baciš Effloresence na mele grupu i da pogodiš i tanka sa njim. Taj jedan HoT će dosta da pojača tvoj healing over-all i zbog toga prvo bacaj Rejuv na njih. Jednostavno mastery je mama!!

Kao treće, ako bacaš Rejuv na ljude koji su full a dmg neće uskoro da se desi, trošiš manu uzalud. Imaćeš problema sa manom. Moraš da budeš izbirljiv kako je koristiš. Nemoj da bacaš Rejuv čisto da bi nešto kliknuo. Kada nema dmga onda slobodno radi dps sa Moonfire-om, Sunfire-om i spamuj Solar Wrath. Solar Wrath te košta 0 mane. Tvoj dps nije ogroman ali svako malo pomaže.

6. Azerite Essenci

 

Essenci nam menjaju malo način igranja ali ne toliko. Navešćemo vam sa svakim Essencom kako ga pravilno iskoristiti. Znamo, znamo… već je predugačak ovaj guide ali izdržite još malo, sad će kraj.

5a. Major slot

 1. The Ever Rising Tideje najbolji raid essence. Nemoj da osećaš potrebu da koristiš ovo kada god nije na CDu jer te košta 6400 mane. Treba ga koristiti uz još neki CD kao što je Flourish, Lively Spirit ili Tranquility.

U suštini ovaj Major ti ne menja ništa mnogo u rotaciji. Baciš ga i obacaš što više spellova. Najlakše je da se fokusiraš na ovaj prioritet: Resetovanje Effloresenca > Rejuv > Wild Growth. Bacaš što više Rejuva, održavaš Effloresence i Wild Growth bacaš na samom početku ovog Majora ili kao poslednji kast na samom kraju.

Ako koristiš Lively Spirit sa ovim Majorem onda treba Innervate baciti 12 sekundi pre ERTa. Na taj način tvoj bonus intelekt će se moći lepo iskoristiti sa bonus healingom od ERTa.

Za Tranq i Flourish jednostavno baci ERT pa pobacaj HoTove pa baci tranq i wild growth pa Flourish.

2. Memory of Lucid Dreamsje odličan Major ako imaš problema sa manom na nekim fightovima. Jednostavno ga iskoristiš i 15 sekundi imaš 100% mana regen. To ti je negde izmedju 9600 i 12000 mane. Dok to ne izgleda kao mnogo jeste dobro jer ti je to defakto mana pot na svakih 2 minute.

Da bi imao što više koristi od ovog minora na rank 1 i 2 koristi ga čim možeš da vratiš toliko mane i koristi ga svaki CD. Na rank 3 drži ga dok ne dodje neki raid dmg jer dobijaš toliko Leecha od njega da je to bolesno.

Svi ostali Majori su, ajde da kažemo, ok. Medjutim jedino se ova 2 stvarno isplate a ERT je daleko najbolji.

5b. Minor slot

 1. The Well of Existenceje odličan i treba ga imati na 3 ranku. Toliko je dobar da ga vredi uzeti na na rank 1.

Svakih 15% over healinga koji uradiš sačuvaš ih u Well-u pa kada healuješ prijatelja koji je ispod 40% (rank 1 i 2) ili ispod 50% (rank 3) on dobije burst healing iz Wella.

Kao druid u raidu ćeš često overhealovati. Ovo bi moglo potencionalno da bude više i od 5% tvog healinga. To je naprosto OP za jedan minor.

 1. The Ever Rising Tideminor je isto odličan i treba ga koristiti u raidu ako a ne koristiš kao major. Imaš šansu da dobiješ buff intelekta ili da ti se vrati mana. Što manje mane imaš to je veća šansa da ti vrati manu. Imaš 20% da dobiješ oba proka. Uzmi i zaboravi da imaš.
 2. Memory of Lucid Dreamsima šansu da ti vrati 50% mane za spell koji baciš. Takodje odličan minor koji treba koristiti u raidu ako ga ne koristiš u major slotu. Ako fight traje 6 minuta ovo će ti vratiti izmedju 25000 i 45000 mane. Takodje OP minor.

6. Zaključak

 

Kao što ste i sami videli, druid ima odličan toolkit za raid bez obzira što se ne nalazi u gornjim tierovima raid liste. Za HC raidovanje resto druid je odličan izbor a i za Mythic ne može se odbaciti. Resto druida ili voliš i igraš ili ga ne razumeš i izbegavaš!

Views:   47   Comments:   0   Likes: 1

Post your comment

Facebook Twitter Pinterest
A password will be emailed to you.
Skoči na traku sa alatkama