Svet Warcrafta
Skip

Resto Druid 8.2.5

Published: Category:Druid , Klase , Restoration DruidWritten by: Lumy

1.Uvod

Od pre WoWa Druidi postoje u Warcraft univerzumu. Njihova uloga je bila očuvanje prirode i njegove “majke” zemlje. Nema ništa što druid ne bi uradio za Azerot.

Druid u WoWu, još od vanile, imao je svoje mesto u raidovima. Nije uvek bio najbolji healer ali je uvek bio koristan sa svojim Innervatom i Combat Rezom. Danas iako nije u top tieru healera u raidu, totalan je bog mythic plus healovanja. U m+ ne samo da healuje kao lud, zbog svog masteryja, već i može da uradi dobar dmg. Što više dmga tvoja grupa ima to će manje m+ run da traje. Zbog toga imamo tu totalnu dominaciju resto druida u MDI-u.

Druid healuje na specifičan način. Za razliku od drugih healera koji su reakcioni healeri, sačekaju da se dmg desi pa healuju, druid mora da predvidi dmg. Zbog toga da biste radili dobar healing u raidu i instancama kao resto druid morate da poznajete svaki fight savršeno, da koristite addone sa timer-ima da biste znali kada će dmg da se desi i da se adekvatno pripremite za njega.

U ovom guidu ja ne mogu da vas naučim svakoj raid mehanici, to ostavljam Fingolfinu sa njegovim guidovima za Eternal Palace ali mogu da vam objasnim kako da se pripremite za svaku situaciju.

Ovaj guide je napisan sa ciljem da pomogne igračima WoWa koji bi voleli da healuju kao Resto ali ne razumeju engleski. Želimo da vam olakšamo život!

Guide će biti podeljen u 4 dela:

  1. Opšti – gde ćemo videti sa čime sve resto druid raspolaže.
  2. Raidovanje kao Resto Druid – gde nećemo objašnjavati mehanike već tvoju ulogu i način healovanja u raidu
  3. Mythic Plus kao Resto Druid – gde ćemo objasniti kako da healuješ u m+
  4. Mythic Plus i  dps kao Resto Druid – gde ćemo objasniti kako ćete raditi dmg u instancama.

2.Magije i mehanike

2.a. utility

Rebirth – Najpoznatija magija druida od Vanile pa do dana dasnjeg. Vraća jednog igrača iz mrtvih i može da se baci u toku kombata. Deli CD sa ostalim sličnim magijama drugih igrača u raidu/m+.

Innervate – Daš sebi ili prijatelju 12 sekundi bacanja magija a da se ne troši mana. Ovo je izuzetno jak utility. Treba ga koristiti što češće da bi bio što efikasniji sa healovanjem i mana potrośnjom. Čuvati za neki trenutak većeg dmga i iskoristiti 5-8 sekundi pre nego što dmg udari da namestiš sve HoTove. Kada iskoristiš Innervate treba OBAVEZNO baciti Effloresence i Wild growth i ostalih 12 sekundi potrošiti na Rejuvenations, koristi Regrowth samo ako bacanje RJ znači da ćeš samo healovati ljude koji su već puni.

Ursols Vortex – Stvori krug na zemlji. Mobovi su usporeni 8 sekundi za 50% i kada prvi put pokušaju da izadju ono ih uvuče nazad u sredinu. Može da ima koristi u raidu ali se najviše koristi u M+.

Entangling Roots – zarobi metu u mestu 30 sekundi. Bilo kakav dmg će prekinuti root.

Hibernate – Uspava Beast-a ili Dragonkin-a 40 sekundi. Bilo koji dmg ga prekida.

Soothe – Skida enrage sa moba. Izuzetno bitno u m+!!!

Natures Cure – Dispeluješ magic, curse i poison.

Dash – aktivira cat formu i trčiš 70% brže 15 sekundi.

2.b. Defensiv

Barkskin – Smanji dmg koji primaš za 20% 12 sekundi

Bear Form – pretvoriš se u medu i dobiješ 220% armora i 25% hp-a. Ne možeš da healuješ grupu dok si u shapeshift formi.

2c. Dps i magije

Sunfire – isntant magija koja udari tvoju metu i proširi DoT na sve u krugu od 8 yardi. Ekstremno jak spell u mitik plusu, a još jači ako imaš odgovarajuće azerite traitove.

Moonfire – Instant magija koja udari metu i ostavi DoT.

Solar Wrath – kratak kast koji baca loptu energije na metu. Ne troši manu. U raidu ga treba koristiti sa ostalim dps magijama kada nema potrebe da se healuje. Pobacaš DoTove i spamuješ Solar Wrath.

Feral Affinity – ovo je talenat i stavljam ga ovde jer ima velikog značaja za high end m+. Ovaj talenat drži druida na prvom mestu healer u MDI. Kada imaš ovaj talenat tvoja cat forma može da koristi skoro sve magije što koristi i feral.

2d. Eksterni CDovi za spas grupe

Ironbark – bacaš na prijatelja ili na sebe i primaš 20% manje dmga 12 sekundi. Treba ga koristiti na tanku ili na nekome ko će primiti veliki dmg zbog nekog debuffa.

Tranquility – Veliko „OOO NEEEE“ dugme. Healuješ sve u krugu od 40 yardi i ostavlja jak HoT na njima koji se stakuje i traje 8 sekundi. Izuzetno jak raid CD. Treba znati da Tranquility ima korist od tvog masterija tako da pre nego što ga baciš trebalo bi da pobacaš što više Rejuvenationa i da baciš Wild Growth pa tek onda Tranq.

2e. HoTs i direktni healing

Lifebloom – Ova magija ima 2 dela. Ima HoT koji traje 15 sekundi i kada istekne uradi veliki heal na meti. Ako opet bacish lifebloom na metu kojoj će lifebloom isteći za 4.5 sekundi ili manje onda ćeš aktivirati veliki heal. Ako neko dispeluje ovu magiju aktivira veliki heal. Jedan resto druid može da ima samo jedan lifebloom aktiviran. Treba ga držati na tenku ili na nekome ko će primiti veliki dmg. U suštini ne bi trebalo da bude trenutka kada nemaš Lifebloom na nekome! IKADA!

Omen of clarity – Svaki tick tvog Lifeblooma ima 4% da ti da buff Clearcasting koji omogućava da tvoj Regrowth ne košta manu.

Rejuvenation – Heal-uje u vremenskom periodu od 15 sekundi. Tvoj najefikasniji heal. Rejuv je najači kada se pobaca pre nego što dmg udari. Mora se poznavati svaki fight ako želiš da budeš odličan Resto Druid.

Wild Growth – Stavi HoT na 6 povredjenih prijatelja. Tick healing-a je jak na početku i opada do kraja. Ima kratak CD i treba da se koristi što češće, posebno ako imaš problema sa manom. Za razliku od Rejuva ovo se baca baš kada udari dmg a ne pre nego što dmg udari. Treba znati da je ovaj heal smart/pametan heal, sam će izabrati 6 najranjenijih prijatelja da izleči u krugu od 30 yardi.  Ovo u suštini znači da možeš izabrati da ga baciš na mele ili range deo raida jer su uglavnom udaljeni jedan od drugoga više od 30 yardi. Treba izabrati da se baci na onu grupu koja ti već stoji u Effloresencu zbog tvog masterija.

Effloresence – Baci zeleni krug na zemlju koji traje 30 sekundi i healuje svake 2 sekunde 3 prijatelja u tom krugu. Ovo treba takodje stalno imati iskorišćeno. Najbolja upotreba jeste da se baci tako da heal-uje i tanka i mele grupu ako je to moguće. Nije smart heal kao Wild Growth ali talenat Spring Blossom mu daje neku verziju smart heala.

Regrowth – Direktan brzi heal koji ostavlja HoT na meti. Odličan filer heal ako koristiš talenat Abundance a ako ne treba ga bacati isključivo ako HoT neće stići da uradi svoj posao. Spamovanje ovoga bez Abundance-a brzo će te dovesti do toga da nemaš manu. HoT koji baca radi sa tvojim masterijem i to je bitno. Kada dobiješ Clearcasting buff tada ga baci zbog masterija.

Swiftmend – Instant heal koji je dosta mana efikasan. Treba ga koristiti kada nekoga moraš brzo izhealati. Ignoriši njegov talenat, nije dovoljno dobar za PvE. Ako imaš odgovarajući azerite trait ostavlja HoT koji radi sa tvojim masterijem i tada swiftmend postaje pravi spasitelj.

Yseras Gift – Pasivni heal koji healuje tebe za 3% tvog hp-a ili ako si ti full onda povredjenog prijatelja u tvom raidu/partiju. Nema nikakve benefite od haste-a, versatility-ja i mastery-ja i ne može da krituje.

Mastery: Harmony – Povećava tvoj healing na meti za 5% za svaki HoT koji si stavio na njega. Zato što je ovo najvažniji detalj za Resto Druida kasnije u guide-e ćemo ga obraditi posebno.

3.Talenti

3a. I red (15 lvl)

Abundance – Smanji potrebnu manu da bi bacio 6% i jačinu kritovanog healinga za tvoj Regrowth za svaki Rejuv koji imaš aktiviran na raidu/grupi. Germination takodje doprinosi ovom bonusu. Treba uzeti ovaj talenat ako ti treba više direktnog healing-a. Ako si ga uzeo onda treba da imaš 4+ Rejuva na raidu/grupi pre nego što počneš da spamuješ Regrowth. Dobar pick ali ne najbolji. Ima svoju upotrebu ali nije za svaku situaciju.

Prosperity – Swift mend sada ima 2 charga i CD mu je smanjen za 3 sekunde. Ne treba ga uzimati ni za raid ni za m+. Zbog azerite traita možda ti se čini da je dobar ali je dosta lošiji od ostalih opcija na ovom redu.

Cenarion Ward – Jak HoT koji se aktivira tek kada se dmg primi. Odličan tank heal i treba ga uvek držati na CDju. Ima koristi od tvog mastery-ja i može da se produži sa flourish-om. Najbolja opcija na ovom redu.

3b. II red (30lvl)

Tiger Dash – aktivira cat formu i daje 200% brže kretanje koje se postepeno smanjuje, traje 5 sekundi. Odlično ako ti treba brže i više premeštanje sa jednog mesta na drugi jer mu je CD na 45 sekundi naspram Dash-oviog CDja od 2 minuta.

Renewal – Izleči te za 30% i ima CD od 1.5 minuta. Ne treba ga uzimati.

Wild Charge – Zavisi od forme u kojoj se nalaziš. Bez form skočiš na jednog prijatelja. Cat forma skoči iza neprijatelja i daze-uje ga. Bear form charge na neprijatelja i root-uje ga. Aquatic forma 150% brže plivanje. Moonkin forma skočiš unazad. Travel forma skočiš napred 30 yardi. Odličan talenat ali ti je potrebno malo da se navikne na njega. Lakše je jednostavno koristiti Tiger Dash.

3c. III (45lvl)

Balance Affinity – Sve tvoje magije imaju veći range za 5 yardi. Možeš da koristiš Moonkin Formu i dobijaš da koristi Starsurge i Lunar Strike. Ovaj talenat se uzima zbog onih 5 yardi a ne zbog dmga.

Feral Affinity – imaš pasivno 15% brže kretanje. Dobijaš da koristiš Rip, Swipe i Ferocious Bite dok si u cat formi. Ovo se uzima u m+ zato što daje najviše dmga a to ćemo da obradimo u posebnom delu guide-a. Ne koristi se za raidovanje zato što sve mehanike koje se bacaju na range igrače i dalje se bacaju na tebe u cat formi a ako range mehanika udari mele grupu verovatno će vas wipe-ovati.

Guardian Affinity – Smanji dmg koki primaš za 6% i možeš da koristiš Mangle, Thrash, Ironfur i Frenzied regeneration u meda formi. Ovo je najbolji talenat ako ćeš samo healovati i nećeš raditi dmg uopšte. Daje jake defanzivne opcije da se spaseš od sigurne smrti.

3d. IV red (60lvl)

Mighty Bash – Single target stun od 5 sekundi.

Mass Entanglement – Baciš na jednog neprijatelja rootuješ njega i sve oko njega u krugu od 15 yardi na 30 sekundi. Bilo kakav dmg će prekinuti root.

Typhoon – Gurneš sve ispred sebe i daze-uješ ih 6 sekundi.

3e. V red (75 lvl)

Soul of the forest – kada baciš Swiftmend dobiješ buff Soul of the forest i tvoj sledeći Rejuvenation ili Regrowth heal-uju 200% više a Wild Growth za 75%. Ovo će se uglavnom koristiti na Wild Growthu zbog efikasnosti i mana potrošnje. Bez obzira na to ovaj talenat košta preeeeviiiiiše mane. Dzaba bonus healing kada si bez mane previše brzo.Uglavnom se ne uzima.

Cultivation – Kada tvoj Rejuv healuje nekoga ispod 60% daje mu još jedan HoT koji healuje odprilike kao pola Rejuva i računa se u tvoj mastery stack. Odlična opcija posebno za m+.

Incarnation: Tree of Life – Daje ti još jedan raid CD. Kada ga aktiviraš healuješ za 15% više, tvoj Wild Growth pogadja još 2 prijatelja, Regrowth je instant, Rejuvenation healuje za 50% više a košta 30% manje i Entangling Roots je instant isto. Lista prioritet u Tree of Life formi jeste: Effloresence, Wild Growth, Rejuv pa tek onda Regrowth. To znači da koristiti Regrowth je apsolutni gubitak na healingu. Wild Growth i Rejuv su jednostavno previše jaki. Ovaj talenat ima 3 minuta CD i treba da se isplanira kada ćeš ga koristiti.

3f. VI (90 lvl)

Inner Peace – Tvoj CD na Tranquility-ju je kraći za q minut. Ovo se uzima u raidu SAMO AKO ZNAŠ SIGURNO da ćeš koristiti Tranq 2 puta. Zbog HoTa koji Tranq ima isplati se ga upariti sa Flourish-om

Stonebark – Tvom Ironbarku je cd kraći za 15 sekundi i tvoji HoTovi rade 20% više healinga onome koji ima tvoj Ironbark. Ovo je dobar talenat samo ako tvoj tank treba još jedan CD ali uglavnom se uzimaju ostali

Spring blossom– Tvoj Effloresence kada healuje doda jos jedan HoT na metu. Ako imaš ovaj talenat Effloresence će uvek prvo healovati onog koji nema ovaj HoT a nalaxi se u krugu. Sam HoT je slab ali radi sa tvojim masterijem i pasivno ti povećava healing. Generalno najbolji izbor.

3g. VII red (100 lvl)

Photosynthesis – Ovaj talenat ti omogućava da bolje healuješ sve u grupi ili da držiš jednog igrača živog mnogo lakše. Prvi evekat je kada tvoj Lifebloom je na tebi tvoji HoTovi healuju 20% više. Drugi čini da svaki HoT koji imaš aktivnog na prijatelju koji ima tvoj Lifebloom ima 5% šansu da prokuje tvoj bloom efekat (kada lifebloom istekne uradi više healinga) bez da Lifebloom na liku prestane da tikuje. Odličan talenat za m+ i omogućava ti više opcija u instanci. Ne uzima se za raidovanje.

Germination – Dozvoljava ti da baciš 2 Rejuva na svakog prijatelja. Ovo se uglavnom uzima u instancama u odredjenim situacijama. Redje se uzima u raidu jer nećeš stići da pobacaš 2 Rejuva na više ljudi, bolje je pobacati 10 Rejuva na 10 ljudi nego 10 Rejuva na 5 ljudi. Može da se uzme u raidu ako ćeš biti zadužen da održavaš u životu manju grupaciju igrača.

Flourish – Kada iskoristiš Flourish trajanje tvojih HoTova se produžava za 8 sekundi a healing im se uvećava za 100%. Treba se koristiti kada imaš što više HoTova na raidu a posebno Wild Growtha i HoTa od Tranqa. Ovo je obavezan talenat za raidovanje i kada se nauči da iskoristi kako treba postaje prava zver healinga. CD je 1.5 minuta.

4. Statsi

 

Resto druid ima sreće da svaki stat mu je sličan u vrednosti i trebalo bi generalno da koristis ilvl da izabereš gear. Bez obzira na to, ono što radiš odredjuje značaj tvojih statova ali da bi znao da izabereš pravi stat prio moraš da zna šta ti svaki daje.

Critical Stike – Omogućava ti da tvojih da u random proku uradiš duplo healing. Ostali healerima krit nije toliko dobar jer imaju direktne healove i ne mogu da računaju na random prok ali resto druidu krit je dobar jer svaki tick tvog HoTa ima šansu da uradi taj krit healing- dupli healing. Na taj način smanji se nasumičnost ovog stata.

Haste – Smanji vreme koje je potrebno da se heal baci. Dodaje još tikova našim HoTovima. Smanjuje GCD (global cooldown – ono kada uradiš nešto pa ne možeš ništa više jer svaka magija ima mali CD). Smanji CD nekim magijama. Druid obožava haste. U ranijim ekspanzijama jurilo se da se ima odredjeni broj haste-a jer se tada tek dodavao jedan tick HoTovima. U BFA postoji taj broj haste-a ali nije neophodno da se dostigne jer se mehanika promenila. Sada ti haste koji imaš doda još jedan tik svejedno ali taj tik nije toliko jak kao da imaš taj broj haste-a koji je potreban.

Versatility – Dodaje ti bonus na healingu, dmgu i smanji ti dmg koji primaš. Druidi imaju veliki bonus od versa jer im pomaže u svim aspektima!

Mastery – Eh Mastery… Razlog što druid healuje tako dobro u raznim situacijama… ali samo ako se pripremio. Mastery: Harmony radi tako što se tvoj healing povećava za svaki Hot koji imaš na tom prijatelju. HoTovi koji imaju korist i doprinose tvom mastery-iju su:

Lifebloom

Rejuvenation

Regrowth (samo HoT)

Wild Growth

Cenarion Ward

Cultivation

Spring Blossoms

Germination

Tranquility (samo HoT)

Grove Tending (azerite trait koji ti daje još jedan HoT)

Da sve ovo bolje pojasnimo evo primera: Imaš 20% mastery-ja i tvoj prijatelj ima na sebi Lifebloom, Rejuv i Cenarion Ward. To su 3 HoTa i tvoj prijatelj se leči za 60%% više. Znači: [tvoj % masterija] x [broj tvojih HoTova] = [bonus healing].

Germination realno nećeš skoro nikada uzimati tako da broj hotova koje imaš na jednom prijatelju biće maks 9, pa ti vidi kakav će ti healing biti.

Važna mehanika

Over-writing HoTova

Ovo je jednostavno najlakše objasniti sa primerom. Recimo da tvom Lifebloom, koji traje 15 sekundi, je ostalo 4.5 sekundi do kraja (30% celog trajanja) i sada ti refresh-uješ (ponovo ga baciš) onda tvom Lifebloomu se tih 4.5 sekundi dodaje na ovih 15 i sada traje 19.5 sekundi. Najbitniji deo ove mehanike jeste da ne gubiš manu ako u ovih 30% do kraja HoTa produžiš HoT jer ostatak vremena prvog HoTa se dodaje na tvoj novi HoT. Ako bi produžio Lifebloom kada ima još 6 sekundi do kraja onda tvoj Lifebloom nije uopšte rentabilan što se mane tiče. Ovo isto važi i za tvoje DoTove.

Pošto je teško znati kada je 30% najbolje bi bilo da zapamtite kada je najbolje resetovati za svaki HoT.

Lifebloom 4.5 sekundi ili manje

Rejuvenation 4.5 sekundi ili manje

Regrowth HoT 3.6 sekundi ili manje

5. Zaključak

Imajući sve ovo u vidu spremni smo da predjemo na pravi deo guida!

Views:   43   Comments:   0   Likes: 1

Post your comment

Facebook Twitter Pinterest
A password will be emailed to you.
Skoči na traku sa alatkama